back to top

Korak dalje u svetu – da li je ovo rešenje za čaše za jednokratnu upotrebu

Čaše za jednokratnu upotrebu kao i ostala jednokratna ambalaža postaju veliki globalni problem zbog masovnosti upotrebe i stila života, posebno u razvijenim zemljama poput SAD-a. Upravo u Americi, u Kaliforniji počinje da se sprovodi projekat kojim bi se testiralo jedno od rešenja ovog problema

Prema podacima organizacije Waste Advantage, svake godine se u Sjedinjenim Američkim Državama kupi i baci 50 milijardi jednokratnih čaša. Istraživanje Centra za cirkularnu ekonomiju organizacije Closed Loop Partners pokazuje da se jednokratne čaše koriste manje od sat vremena pre nego što se bace.

Industrija prehrambenih proizvoda radi na održivijim čašama već dugi niz godina, ali tek treba da se pronađe rešenje za jednokratne čaše koje ne sadrže plastiku ili vosak koji sprečavaju curenje tečnosti. Izazov u ovom procesu su strogi industrijski standardi za zdravlje, sigurnost i performanse ove ambalaže kao i reciklaža i kompostiranje jednokratnih papirnih čaša od kombinovanih materijala. Čaše za jednokratnu upotrebu su preovlađujući globalni problem otpada – procenjuje se da se globalno godišnje pusti u opticaj oko 250 milijardi u kafićima i restoranima, na raznim događaja, u bioskopima, školama, bolnicama i drugim mestima i najveći deo završi na deponijama ili u prirodi.

Sa ciljem da se smanji upotreba jednokratnih čaša kod potrošača stvori navika ponovne upotrebe, pokrenuta je saradnja između privatnog i javnog sektora koja je omogućila realizaciju projekta Petaluma Reusable Cup Project u gradu Petalumi u Kaliforniji.

Projekat će se od 5. avgusta sprovoditi kroz ugostiteljske objekte a kompanije Coca-Cola, PepsiCo, Starbucks i drugi veliki brendovi uključili su se u ovu akciju koju organizuje i  sprovodi NextGen Consortium uz podršku kompanija okupljenih u sistem Closed Loop Partners.

Osnivači konzorcijuma NextGen su Starbucks i McDonald’s dok su Coca-Cola i PepsiCo sektorski lideri. WWF je partner za ekološko savetovanje, a među partnerima su i Peet’s Coffee, Wendy’s, Delta Air Lines i drugi.

Konzorcijum ima za cilj da reši problem otpada od jednokratne ambalaže u ugostiteljstvu poboljšanjem dizajna, komercijalizacije i pronalaženjem alternativnh rešenja za smanjenje ambalažnog otpada od ambalaže za jednokratnu upotrebu. Postojeći sistemi za višekratne čaše  i donošenje svojih posuda i čaša i dalje imaju nisku stopu usvajanja i vraćanja. Konzorcijum NextGen nastoji da olakša potrošačima da donose svoje posude u restorane i vraćaju dobijene čaše.

Očekuje se da će Petaluma Reusable Cup Project zameniti stotine hiljada jednokratnih čaša i stvoriti navike vraćanja među potrošačima, što je ključni faktor za uspeh ovakvih shema.

Kako sistem funkcioniše?

Više od 30 restorana u Petalumi u Kaliforniji će od 5. avgusta koristiti višekratne čaše kao standard, bez dodatnih troškova za potrošače. Očekuje se da će ovo zameniti stotine hiljada jednokratnih čaša i stvoriti navike vraćanja među potrošačima, što je ključni faktor za uspeh ovakvih shema.

Čaše za kafu i ostala pića „za poneti“ u ovom projektu su ljubičaste boje, što automatski znači da su za višekratnu upotrebu. Nakon upotrebe, potrošači ih mogu vratiti u ljubičaste kante predviđene za odlaganje, raspoređene na punktovima po celom gradu. Čaše potom idu na pranje, dezinfekciju i ponovnu upotrebu. Projekat ne zahteva depozit niti bilo koje troškove za potrošače, kao i naknade.

Projekat, u koji su se uključili brojni ugostiteljski objekti u gradu Petaluma u SAD-u, će trajati do novembra i prikupljaće osnovne podatke o učešću kupaca i ekološkom uticaju. Ovi podaci će se koristiti za procenu mogućnosti širenja modela i biće dostupni preduzećima i regulatorima kao referenca za dizajn novih sistema za višekratnu upotrebu i razvoj novih propisa za ambalažu.

Petaluma je izabrana zbog svoje guste urbane strukture i blizine predgrađa i ruralnih oblasti, što je korisno za testiranje sistema za višekratnu upotrebu. Inicijativu su podržale lokalne politike koje promovišu ukidanje nereciklabilne jednokratne ambalaže.

Projekat podržavaju Grad Petaluma, Zero Waste Sonoma, Recology i druge lokalne grupe i preduzeća. Partnerstvo između privatnog i javnog sektora omogućilo je realizaciju ovog projekta.

Da li je na pomolu depozitni sistem za ambalažu „za poneti“?


Fotografija: Pikist.com