back to top

Priča o uspehu, Interzero: Kako smanjiti uticaj na životnu sredinu sportskih događaja

Interzero je u Sloveniji uradio projekat smanjenja uticaja na životnu sredinu muških kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u floorballu (VFCK)

Poslednjih godina tema održivog razvoja postaje sve značajnija, što je podstaklo organizacije širom sveta da procene svoj ekološki otisak. Na čelu ovog pokreta, Interzerov tim je sproveo sveobuhvatnu analizu uticaja Svetskog prvenstva u floorballu za muškarce (VFCK) na životnu sredinu. Korišćenjem Environmental Sustainability Dashboard-a ili kontrolne table za održivost životne sredine (ESD), koju je razvila kompanija Interzero, krenuli su na put procene i smanjenja karbonskog otiska ovog važnog sportskog događaja.

VFCK (Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u fudbalu) održane su u Škofjoj Loki, Slovenija od 31. januara do 4. februara 2024. godine. Učestvovalo je pet timova iz sledećih zemalja: Slovenije, Belgije, Švajcarske, Italije i Danske zajedno sa predstavnicima Međunarodne floorball federacije (IFF). Učestvovalo je ukupno 216 ljudi, uključujući sportiste i osoblje, 2.453 posetioca, 33 volontera i lokalne radnike.

Interzero CO2

Izračunavanje ugljičnog otiska VFCK lokacije
Izazov je bio jasan

Kako mogu osigurati da VFCK takmičenje za muškarce, uzbudljiv prikaz atletizma i sportskog duha, bude u skladu sa Interzerovom posvećenošću održivosti? Zadatak je bio izazovan, jer je trebalo uzeti u obzir nekoliko dimenzija, uključujući funkcionisanje na prostor, logistiku i transport, komunikacijske aktivnosti, pripremu izložbe, smeštaj i ugostiteljske usluge. Ipak, uz pomoć posvećenog tima i Environmental Sustainability Dashboard-a, punom snagom su se uhvatili u koštac sa izazovom.

VFCK domaćin je bila Arena Poden u Škofjoj Loki (Slovenija) tokom trajanja celog događaja.

Sledeće kategorije uticaja su uzete u obzir za izračunavanje gasova staklene bašte koji se mogu pripisati mestu događaja:

1. Sagorevanje stacionarnih goriva.

2. Potrošnja električne energije, uopšte

3. Potrošnja toplote/hlađenja u mreži.

4. Potrošnja vode.

5. Odlaganje otpada.

Interzero metodologija se zasnivala na principima procene životnog ciklusa (LCA), što je obezbedilo da se svaki aspekt događaja pažljivo ispita u smislu njegovog uticaja na životnu sredinu. Od kvantifikacije emisija gasova staklene bašte do procene stvaranja otpada i transporta, nijedan detalj nije zanemaren. Korišćenjem platforme Environmental Sustainability Dashboard, bili su u mogućnosti da prikupe i analiziraju podatke iz različitih izvora, uzimajući u obzir međunarodno priznate standarde kao što je Globalna inicijativa za izveštavanje (GRI).

Rezultati/Ishodi

Rezultati analize su bili edukativni i korisni. Sa ukupnim ugljeničnim otiskom od 108,1 tona ekvivalenta CO2, stekli su dragocen uvid u oblasti u kojima bi njihovi napori mogli da donesu najveću razliku. Pokazalo se da je transport najuticajnija dimenzija, koja čini 52% ugljičnog otiska događaja, uglavnom zbog avionskog transporta. Zatim slede smeštaj i hrana, što je značajno doprinelo ukupnim emisijama.

Međutim, naoružani ovim saznanjima, nisu se zaustavili samo na proceni. Umesto toga, predložili su ciljane strategije za smanjenje uticaja na životnu sredinu. Od promovisanja održivih opcija putovanja za učesnike do optimizacije korišćenja energije na mestu održavanja i smanjenja otpada, svaka mera ublažavanja je vođena posvećenošću održivosti.

Do kraja VFCK turnira za muškarce, ne samo da su postigli svoj cilj da kvantifikuju uticaj događaja na životnu sredinu, već su takođe pokazali nepokolebljivu posvećenost održivosti. Zajedničkim naporima i inovativnim rešenjima, pretvorili su sportski događaj u šampiona ekološke odgovornosti i postavili novi standard za buduća prvenstva širom sveta.

Konačno, uspeh VFCK Men’s Sustainability Initiative je svedočanstvo moći donošenja odluka zasnovanih na podacima i kolektivne akcije. U budućnosti, Interzero ostaje posvećen nastavku napora ka održivom razvoju, osiguravajući da buduće generacije mogu uživati u sportskim radostima bez ugrožavanja zdravlja naše planete.

Šta je Environmental Sustainability Dashboard?

Kontrolna tabla za održivost životne sredine (ESD) je Interzero rešenje dizajnirano da vodi i podržava klijente u integraciji održivosti u njihovu poslovnu strategiju. ESD se sastoji od nekoliko koraka, od analize konteksta do formulisanja akcionog plana za održivi razvoj. Među ovim koracima, ključni element je ESD alat, onlajn platforma dizajnirana da pomogne kompanijama da izračunaju različite uticaje na životnu sredinu, društvo i upravljanje u vezi sa njihovim glavnim aktivnostima i/ili proizvodima.

Procena uticaja uzima u obzir različite dimenzije kao što su emisije, energija, materijali, voda i otpad. Može se izračunati broj ključnih pokazatelja učinka (KPI), kao što su emisije gasova staklene bašte ili uticaj materijala na životnu sredinu. Svaka dimenzija zahteva specifične podatke za izračunavanje odgovarajućeg skupa izlaza. Za više informacija kontaktirajte stručni tim Interzero Srbije.


Izvor: Interzero/promo

naslovna fotogrfija: Interzero